Junior- & Elitverksamheten 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE - JUNIOR- & ELITKOMMITTÉN 2016

Junior

Junior- & elitverksamheten fortsätter att variera kraftigt mellan distriktets klubbar. Det syns tydligt i antal anmälningar till tävlingar och läger.

Fritt spel för alla juniorer inom Halland fortsätter att vara ett mycket uppskattat samarbete mellan våra klubbar och är ett viktigt inslag inom juniorgolfen.


Följande aktiviteter har genomförts för Hallands juniorer 2016:

 • Skandia Tour Halland (Hallandstouren)

Tyvärr har antalet starter bland juniorer i Halland på Skandia Tour återigen gått neråt. Detta trots att antalet juniorer ute på klubbarna inte har minskat. Men glädjande nog har antalet starter bland tjejer ökat.

 • Golftjej Halland

Det genomfördes tre träffar på våren för 10 uttagna tjejer efter ranking, samt ett sommar- och ett vinterläger dit alla tjejer i Halland med officiellt handicap bjöds in. På sommarens läger deltog totalt 23 stycken och på vinters läger deltog 15 tjejer. Josephine Jansson och Madeleine Zigert har varit ledare på samtligt tjejträffar och med hjälp från Josefin Odenring under sommar- och vinterlägret. Från SGF fick HGDF under året 40.000 kronor att använda till denna verksamhet.

 • Halland Junior Cup

Rekordmånga lag deltog i år, då en anledning var att kravet på tjejer i laget togs bort för att göra det möjligt för fler klubbar att ställa upp. Halland Junior Cup spelades på Laholm och Vilshärad. Vann gjorde Halmstad GK lag 3 med coach Therése Larsson. Trevlig och traditionsenlig avslutning med hamburgare till alla deltagarna!

 • Christers foursome

Den 4 november genomfördes Christers foursome på Falkenbergs GK. Endast sex lag till start, men en bra genomförd tävling trots det. 

 • Junior DM

Spelades på Haverdals GK i samband med en JMI tävling. Segrade gjorde Victor Emanuelsson Halmstad GK och Amanda Johansson Laholms GK.

 • JSM lag

Kvalspelet spelades på Halmstad GK under två dagar och Halmstad GK och Laholms GK blev de två klubbarna som kvalificerade sig vidare till omgång 2.

 • Mini Camp

Ett läger var planerat att hållas på Vilshärad under juni månad över två dagar. Tyvärr fick lägret ställas in pga för få anmälda.

 • Super Camp

Tre killar och tre tjejer var med på höstens Super Camp läger i Helsingborg arrangerat av landslaget. Med som ledare från Halland var Josefin Odenring.

 

Vi har haft flera stora framgångar på juniorsidan under 2016 och dessa belönades på ERFA-träffen:

Marcus Svensson Halmstad GK, Årets junior pojkar 2016:
Han är ett föredöme för många juniorer som har ambition att satsa på sin golf och han delar gärna med sig till sina klubbkamrater och andra.

Resultat 2016

 • Bäste svensk på Individuella EM för herrar genom en 6:e plats.
 • 8:e plats på Boys Amateur Championship på Muirfield
 • 9:e plats på Junior Invitational, Sage Valley USA och inbjudan till 2017 år tävling.
 • Vinst på Skandia Tour Elit Laholms GK.
 • Enda amatör att klara cuten Nordea Masters Bro Hof Slott GC, Europatouren.
 • Uttagen i Europalaget i Jacques Leglise Trophy i mötet med Brittiska öarna.
 • Uttagen i Europalaget i Junior Ryder Cup

 

Julia Engström Ringenäs GK, Årets junior flickor 2016:
För vinsten i Ladies' British Open Amateur Championship (yngsta vinnaren någonsin i tävlingens 113 åriga historia). I och med vinsten har Julia fått möjlighet att spela alla fyra majors. Julia skrev samtidigt historia genom att som yngsta svenska någonsin spela sin allra första major. Julia blev även uttagningen till Europalaget i Junior Ryder Cup.

David Skantz Halmstad GK, Årets prestation 2016

David började spela golf i april 2015 och fick 54 hcp i maj samma år. I år har han lyckats sänka sitt hcp från 16,2 till 6,8 genom hård träning. En seriös kille som tycker golf är roligt och som hela tiden vill utveckla sitt spel. David har en härlig inställning och är alltid på ett gott humör. Det i kombination med den glädje, engagemang och gott uppförande på golfbanan är han ett föredöme för sina kamrater.

 

Elit

På damsidan gratulerar vi Ringenäs GK, som för andra året i rad tog SM medalj, i år ett silver, på Lag-SM.

På årets ERFA-träff utsåg Katarina Michols till årets ledare i Halland 2016, med motiveringen:

Katarinas arbete för att lyfta Halmstad Golfklubbs juniorer är beundransvärt och hon fortsätter att arbeta med ständiga förbättringar. Detta kommer fortsätta utveckla klubbens juniorverksamhet.


Elitsatsningen - ”Together we can”, i samarbete med ledaren Fredrik Wetterstrand, har fortsatt under 2016 och nu tagit nästa steg. Haverdal, Ringenäs och Halmstad GK med dess elitspelare och tränare ingår nu i detta för att fortsätta utveckla elitmiljön i Halmstad. Varje enskild klubb har svårt att göra en bra elitmiljö för få elitspelare, men eftersom klubbarna nu går ihop och hjälps åt kommer det bli lättare både att samla fler elitspelare till olika träningstillfällen, samt effektivt och mer ekonomiskt för klubbarna att hjälpas åt med detta.

 

Övrigt

Inför 2017 blir det SGF som kommer att administrerar samtliga tävlingar på Skandia Tour. Hallands Golfförbunds idrottskonsulent har tidigare varit ansvarig för allt det administrativa med Skandia Tour Distrikt (Hallandstouren). Men detta förändras som sagt till 2017. Det är SGF som kommer lägga upp tävlingar i GIT, hanterar anmälningar och avanmälningar, samt skickar prisbord till arrangörsklubbarna. 

Hallands Golfförbund har dock beslutat om att ha kvar Hallandstouren, men då som en undertour till Skandia Tour First. Dessa två tävlingar kommer att spelas samtidigt med en gemensam kanonstart.

Årets ERFA-träff i gruppen junior och elit handlande mest om det nya upplägget för Skandia Tour, samt hur vi skulle göra med Hallandstouren. I övrigt kom vi fram till att fortsätta med verksamheten på samma sätt som under 2016.

 

Linda Nevrén

Ordförande Junior- & Elitkommittén    

&

Josefin Odenring

Idrottskonsulent Hallands Golfförbund